“Veranderen” heeft (minstens) 2 belangrijke aspecten die belangrijk zijn om dichter bij je fundamentele geluk te komen.

– Het accepteren dat alles altijd aan het veranderen is, of je wilt of niet

– Het toepassen daarvan op jezelf en het nuttig hanteren ervan.
We willen zoveel, alles moet meer en beter. Vooral om ons heen moet alles meer en beter. We willen dat alles zo verandert dat wijzelf het gemakkelijker hebben en we denken dat we dan gelukkiger zullen zijn. Sterker nog, soms zelfs zeggen we dat we zelf ook willen veranderen. We willen dan b.v. leren hoe we beter met dingen omgaan. Erg populair op het moment is het volgen van “Mindfulness” en “Meditatie” workshops en het kopen van talloze boeken en Boeddhabeeldjes. En wat denkt u zelf, veranderen we daardoor? Mag ik u uit de droom helpen?

Het willen veranderen en het volgen van die cursussen en het kopen van boeken (en misschien ook nog lezen!) en het aanschaffen van beeldjes is zeker een goed teken, maar ze zullen geen effect hebben als u niet echt ook de intentie heeft om werkelijk ZELF te veranderen en om veranderingen toe te staan.

Veel mensen die deze blog volgen, zullen het boekje “Geluk op recept” hebben aangeschaft. Daar staan een aantal oefeningen in, die u fundamenteel kunnen veranderen. Vraagje aan degenen die het boekje hebben aangeschaft: “Doet u die oefeningen ook daadwerkelijk?”. Indien dat wel zo is: “Heeft u gemerkt dat u veranderd bent, dat u veranderingen bij uzelf heeft toegestaan?”

Indien u de oefeningen niet doet, wil ik u vragen of u dat vaker meemaakt, dat u adviezen wilt krijgen en vervolgens er niks mee doet (!) Klinkt een beetje als dat laatste groepje mensen die ondanks alle informatie nog steeds rookt, nietwaar? Ze houden zo vaak op met roken, dat ze echte specialisten zijn geworden in het ophouden met roken en ondertussen roken ze stevig verder. (Hetzelfde is ook te zien bij veel cursusleiders, ze geven een cursus in goede adviezen die ze zelf niet opvolgen!!)

Veranderingen toestaan betekent loslaten, ophouden je te verzetten tegen verandering. Eigenlijk moet je dus niet iets ervoor doen, je moet er wat voor laten (net zoals bij ophouden met roken overigens). Veranderingen vinden toch plaats, of je wilt of niet. Als je je er tegen verzet, vinden de veranderingen onbedoeld en vaak onbewust plaats. Indien je je er niet tegen verzet kun je bewust veranderen en veel veranderingen positiever beleven.

 

Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze de laatste 10 jaar niet veranderd zijn. Jammer dan. Ze hebben niet eens doorgehad dat ze wel veranderd zijn. Stel je voor dat ze echt niet veranderd waren, dan zouden ze 10 jaar voor niets geleefd hebben!
Maar we zijn “bang” voor veranderingen, dus we zetten onze hakken in het zand. “Nee, niet ik, maar de wereld moet veranderen”. Of: “ik ga nu eens snel veranderen, een cursus yoga zal de oplossing zijn”. Of: laat ik eens voor een Boeddhabeeldje gaan zitten, dat heet meditatie, en ondertussen kan ik over de vakantie nadenken, errrg rustgevend”. Allemaal mechanismen die getriggert worden door “Angst”.

 

Echt, angst is een nep-sentiment dat we te pas en te onpas gebruiken. Je hoeft geen parachute te kopen als je toch al op de grond bent. Veranderingen vinden plaats, of je dat wilt of niet. De enige keuze die je hebt is of je er bewust mee wilt omgaan of je ervoor wilt verstoppen.
Dus: Wanneer ga jij “bewust” veranderen?