Oefening baart kunst

Zullen we het over pianospelen gaan hebben? Je fundamentele geluk vinden en pianospelen hebben veel gemeenschappelijk. Je leert het namelijk niet door er alleen maar een boek over te lezen.

Om piano te spelen moet je iets aanleren dat je nog niet kunt. Het is nuttig om noten te leren lezen en welke de daarbij behorende toetsen van de piano zijn. Je moet leren die toetsen op tijd en lang genoeg in te drukken. En dat alles ook nog eens op het juiste moment en in de juiste volgorde. Het is dus nuttig om veel te oefenen. Voor je ogen is dit nieuw, je hersenen moeten al die kleine nieuwe bewegingen nauwkeurig aansturen en het is nuttig om je spieren deze bewegingen te laten herhalen. Je oren gebruik je daarbij als controle; is het mooi of is het niet mooi en wat kan ik er aan verbeteren?

Hoe dan ook, niemand is geboren met de vaardigheid om een instrument te spelen, wel kan iedereen het proberen te leren. En ook al word je geen concertmuzikant, je zult er waarschijnlijk veel plezier aan beleven.

Hetzelfde geldt voor je geluk. Net zoals bij een muziekinstrument zijn er nuttige methoden om er mee te leren omgaan. En er zijn ook “niet nuttige” dingen die je beter vermijden kunt. Er zijn een paar belangrijke factoren voor succes voor het leren van een instrument, die ook gelden voor het nastreven van geluk:

–          Kennis (theorie) van geluk

–          Techniek

–          Herhaling

–          Plezier

Kennis

Het is belangrijk om verschil te maken tussen “fundamenteel geluk” en “tijdelijk geluk”. Het eerste is duurzaam, het tweede is niets anders dan vluchtig plezier. Het uitsluitend nastreven “tijdelijk geluk” maakt niet werkelijk gelukkig. Het nastreven van duurzaam geluk brengt je echter in contact met een fundamentele vorm van geluk die zo basaal is dat die niet eens afhankelijk is van omstandigheden.

Techniek

Als je nu weet hoe het zit met “fundamenteel geluk”, ben je er nog niet. Dat is vaak het probleem van deze tijd. Mensen “weten” vaak hoe het zit, maar ze “gedragen” zich er niet naar. Je kunt nog zo vaak naar een pianist kijken, daardoor leer je niet pianospelen. Net zoals je het water in zult moeten als je wilt leren zwemmen, zul je de “techniek van het op zoek gaan naar je geluk” moeten leren door je er actief mee bezig te houden.

Voor het nastreven van fundamenteel geluk zijn er 3 algemene richtlijnen bekend die je daarbij helpen:

–          Doe geen negatieve dingen

–          Leg je toe op het doen van positieve dingen

–          Maak je geest rustig

Dit is weliswaar erg algemeen, maar het voordeel daarvan is dat het op alles in het leven toepasbaar is. Toch is nog wel nodig om het een beetje uit te leggen. Met “positief” en “negatief” wordt datgene bedoeld dat je met je hart als goed of fout beoordeelt. Omdat je dit beoordelen met je hart los van conventies of regels dient te doen, is dat vaak niet gemakkelijk of vanzelfsprekend. Ook hier geldt weer; oefening baart kunst! Je geest rustig maken is vast en zeker het allerbelangrijkste punt uit dit rijtje. Je kunt dit oefenen met meditatie.

Een ander aspect van techniek is het onderscheid te maken tussen de soorten van “dingen die we doen”, negatief of positief. De dingen “die we doen” zijn niet alleen onze handelingen, maar ook onze geestelijke activiteit en alles wat we zeggen. Het is dus goed je hier een methode aan te leren om je eraan te herinneren dat het om alle 3 aspecten gaat bij de afweging of we deze “nuttig” of “on-nuttig” doen.

Beoordeel met je hart als “nuttig” of “on-nuttig”:

–          Handelingen, acties, je uitvoering van activiteiten, t.o.v. anderen maar ook jezelf

–          Dingen die je zegt, vooral ook over anderen maar ook over jezelf!

–          Dingen die je denkt, intenties, meningen over anderen en jezelf

Herhaling

Om te leren pianospelen moet je les nemen, naar een muziekleraar gaan, je regelmatig terugtrekken, andere mensen vragen om stil te zijn als je oefent en nog veel meer. Om te oefenen voor “duurzaam geluk” is dat allemaal niet nodig. Het “geluk” kun je namelijk nastreven midden in het dagelijkse leven. Wat wel net zoals bij pianospelen is, is de noodzaak van herhalen. Als je er niet mee bezig blijft, leer je het nooit. Maar zoals al gezegd, alles om je heen kun je als lesmateriaal gebruiken als je met de genoemde regels op zoek gaat naar je fundamentele geluk. Tip: doe iets met het getal 3. Hang bv. 3 balletjes aan je sleutelhanger, of aan je halsketting. Ieder keer als je dit weer ziet denk je: “Oh ja, nuttig handelen, nuttig denken en nuttig praten.”

Plezier

“Fundamenteel plezier” is het plezier dat je veroorzaakt door plezier bij anderen te veroorzaken. Wie “goed doet”, ziet hoe de anderen daarvan genieten. Niets geeft een warmer gevoel rond het hart dan “goed doen”. Ook al is het maar om iedereen op straat met een glimlach op je gezicht tegemoet te treden. Doe je dit, dan zul je er veel plezier aan hebben.

 

Vaak veel plezier toegewenst!

—————-

[subscribe2]